Tăng quỹ 15 tháng 9 2024 – 1 tháng 10 2024 Về việc thu tiền

Halhatatlan élet

  • Main
  • Halhatatlan élet

Halhatatlan élet

Nyírő József
Bạn thích cuốn sách này tới mức nào?
Chất lượng của file scan thế nào?
Xin download sách để đánh giá chất lượng sách
Chất lượng của file tải xuống thế nào?

Az 1940-ben alkotott Halhatatlan élet Nyírő József kisebbségi tematikájú regényei közé tartozik, azt ábrázolja, hogy a jóravaló székely nép sorsát miként nyomorította meg a román fennhatóság, az idegen hatalom önkénye, és amaz miként várja, reméli, álmodja a "magyar világ" beköszöntét.
A játékos, tréfás, majd elkomorodó, drámai hangvételű epizódokból építkező regény az udvarhelyszéki Bojzás Küs Dani életének legfontosabb szakaszát követi nyomon: az életrevaló fiatalember családalapításának történetét. A mű első felének cselekménye a siheder Bojzás szerelme a törékeny termetű, dolgos kezű Péter Anikóval; a könyv felezőpontján aztán szerencsésen egybekelnek a jegyesek; a második felében pedig közös életküzdelmüket jeleníti meg az író, éspedig ama mondandójának kifejtésére, hogyha hagyják a székelységet megbirkózni a természet mostoha körülményeivel, e dologra és örömre termett nép paradicsommá varázsolná Erdélyt, ám az idegen hatalom elnyomása pusztulásba, tragédiákba viszi életét.
A regény vissza-visszatérő motívuma, hogy a fiatal házasokat minden ismerős, rokon, barát a nagybetűs Élet örömeivel kecsegteti. Dani és Anikó azonban hamar megtapasztalja, hogy az élet küzdelmek sorozata, ahol ugyan föl-föltűnik némi futó öröm, de maradandó emléke a kudarcra ítélt emberi erőfeszítéseknek marad. Nyirő több emlékezetes epizódban jeleníti meg az élet iszonytató drámáit, a szegénység, a kilátástalanság, a gyermekhalál rémisztő és fölfoghatatlan sorsverését, és a román hatalom fölösleges sanyargatásait. Előbb ízes-góbés humorú epizódok garmadáját adja elő, s az olvasó elámul az író nyelvi leleményeinek kifogyhatatlan sokaságán, ahogyan fölidézi csavaros eszű hőseinek évődését, párbeszédeit, kalandjait és kivált furfangos észjárásukat, ám a kacagtató fordulatok szinte észrevétlenül átváltanak a végzet, a drámai sors megjelenítésébe. A tragikus vég ellenére Nyírő mégis azt mondja - és hiteti el olvasójával -, hogy az egyes ember elpusztulhat, a nemzet, a székely-magyar nép elpusztíthatatlan.

Ngôn ngữ:
hungarian
File:
EPUB, 239 KB
IPFS:
CID , CID Blake2b
hungarian0
Đọc online
Hoàn thành chuyển đổi thành trong
Chuyển đổi thành không thành công

Từ khóa thường sử dụng nhất